הקמפוס הבין תחומי ע"ש ידלין בראשון לציון (להלן: " הקמפוס") הינו בית ספר ייחודי צומח 12 שנתי ופורץ דרך בו כל מגמות הלימוד הינן מגמות טכנולוגיות, הכוללות התמחות בביצוע פרויקט מעשי טכנולוגי משולב בין המגמות השונות, לעצירת הון אנושי מדעי טכנולוגי, מורים ותלמידים. התלמידים בתיכון הקמפוס לומדים לתעודת בגרות מדעית – טכנולוגית ולומדים ל-"בגרות הייטק".
שלושת מרכזי ליבה המובילים בקמפוס:
- מנטורינג
תהליכי מנטורינג, הן עבור צוות המורים והן עבור התלמידים. צוות המורים לוקח חלק בתהליך פיתוח מקצועי של דמות המורה והמחנך ה"קלאסי" אל עבר דמות ה"מנטור", כך שכל מורה בקמפוס הוא מנטור עבור התלמידים שלו ומנטור עבור העמיתים שלו בצוות. ההכשרה בתחום המנטורינג מוענקת לצוות במסגרת הקמפוס, דבר המאפשר לכל איש צוות גם קבלת ליווי של מנטור עבור עצמו, ליישום בחייו האישיים והמקצועיים. תחומי העבודה של המנטורים עם התלמדים הם מגוונים, וכוללים בין היתר את התחומים הבאים: לימודי, אישי, משפחתי, חברתי, חוגים ותחביבים.
- זכויות ילדים
מתקיימת סינרגיה מלאה של זכויות ילדים בתפיסה החינוכית והפדגוגית בקמפוס. הקמפוס הינו בית הספר הראשון והיחיד בישראל שקיבל תו תקן בינלאומי מטעם יוניצף, כבית ספר שמכבד זכויות.
- פדגוגיה ייחודית
הקמפוס מוביל תפיסה חינוכית ופדגוגית המקדמת תלמידים ובוגרים בעלי מנהיגות אישית, תלמידים ובוגרים שידעו להנהיג את עצמם ובעקבות כך, גם להנהיג אחרים. הפדגוגיה הייחודית מתקיימת לאורך כל שנות הלימוד של התלמידים בקמפוס, מכיתה א' עד כיתה יב', ובאה לידי ביטוי באמצעות 3 עקרונות: בחירה, עצמאות והישגיות.
התפיסה החינוכית והפדגוגית של הקמפוס מעניקה לתלמידים תפיסה תודעתית, כישורים, מיומנויות וכלים, המאפשרים להם להתמודד, לגדול ולהתפתח, בצורה מיטבית בעולם תחרותי, משתנה, המתפתח בקצב מהיר.
המנהיגות האישית מאפשרת לכל התלמידים בקמפוס להנהיג את חייהם, להיות בעלי יכולת בחירה ועצמאות, בכלל, ובתהליכי הלמידה שלהם, בפרט.
כחלק מפיתוח ההישגיות, הקמפוס מאפשר שוויון הזדמנויות לכל התלמידים (לרבות שוויון הזדמנויות מגדרי ומתן במה לאינטליגנציות מרובות בתחומים שונים). הקמפוס מאפשר לתלמידים האצה לימודית ו/או תגבור לימודי, בהתאם לנדרש. ההישגיות הינה הישגיות אישית, כל אחד ביחס לעצמו, לא מתוך תחרות אל מול אחרים.
מלבד הידע והיכולות הדיסציפלינריות, הנלמדות ומתורגלות במקצועות הלימוד השונים, בקמפוס נלמדת גם אסופה של מיומנויות כלליות אשר תומכות ומנחות יזמות, חשיבה, למידה והתפתחות ללא תלות בסוג הידע וללא הגבלה לתחום ידע מסוים. אלו הן המיומנויות של דמות הבוגר, כפי שהוגדרו על ידי משרד החינוך בשנת הלימודים תש"פ ועל בסיס המסגרת התיאורטית של ה-OECD, Education 2030.
תהליך פיתוח המנהיגות האישית אצל התלמידים נבנה לאורך הרצף הלימודי בכל שנות הלימוד בקמפוס, ומותאם גיל:
בית הספר היסודי (כיתות א'-ו') – לומד מוכוון
חטיבת הביניים (בית: כיתות ז'-ח') – לומד בהכוונה עצמית
חטיבה תיכונה (בית: כיתות ט'–י') – לומד עצמאי
חטיבה עליונה (בית: כיתות יא'-יב') – לומד עצמי
הרחבה לגבי עקרונות הליבה
בחירה
התלמידים מתנסים בבחירה ככלי ליישום מנהיגות אישית, אוטונומיה והעלאת מוטיבציה ללמידה, על ידי העברת המנהיגות והאחריות בבחירה וביישום אל התלמידים. יישום עקרון הבחירה בא לידי ביטוי בכך שמתבצעת בחירה מתוך עניין ותוכן המובילים את התלמידים. הם בוחרים במגוון מסגרות: מגמות, קורסי בחירה, בחירת עמיתי למידה, בחירת מנטורים, בחירת פרויקטים ללמידה, בחירת תחומי מנהיגות ועוד.
עצמאות
התלמידים עוברים תהליכי למידה המזמנים קבלת החלטות מושכלת, זיהוי פעולות נדרשות, הצבת מטרות ויעדים להתפתחות ולמידה וחתירה עצמאית להשגתם באופן המקדם יכולות קוגניטיביות, תוך-אישיות ובין-אישיות. התלמידים מבצעים תהליכי חקר במסגרת לימודים סמינריונים, ובאפשרותם לחקור, לבקר, לשלוט ולפקח על החשיבה, המוטיבציה וההתנהגות שלהם. כל זאת במטרה שבוגרי הקמפוס יהיו מסוגלים להניע את עצמם לפעולה מאומצת, ללא הנחיה, תמיכה, דחיפה או עידוד של גורמים חיצוניים. העצמאות קיימת גם במרחבי הלמידה העומדים לרשות התלמידים וגם בשעות ניהול עצמי במערכת השעות.
הישגיות
הישגיות אישית, כל אחד ביחס לעצמו, ולא מתוך תחרות אל מול אחרים.
ההישגיות האישית באה לידי ביטוי בערך השוויון שמקודם בקמפוס. התלמידים מתנסים בלמידה הפונה לסוגים שונים של אינטליגנציות המתקשרות לתחומי החיים השונים של התלמידים ועל פי נטיותיהם. הכוונת התלמידים ליזמות ולבדיקת אפשרויות מגוונות בהשכלה, ברכישת מקצוע וקריירה. קיימת התייחסות גם לשוויון מגדרי בכל הזירות: תוכניות לימודים, סדרי ארגון, תכנים נלמדים, עיסוק במיניות וההרכב המגדרי של העובדים במערכת ויחסי הסמכות בה. במסגרת הלימודים בקמפוס התלמידים עוסקים בהרחבה בנושא זכויות הילד. בתיכון התלמידים יישמו ויקבלו קרדיטציה לבגרות בהתאם לרמת הבחינה, יתוגברו במקצועות רבי-מלל, תקשורת מקדמת ומקצועות המדעים להרחבה. התלמידים לוקחים חלק בלמידת שלושת מקצועות המדע הטהור: פיזיקה, כימיה וביולוגיה וזכאים לתעודה מדעית-טכנולוגית.
ההישגיות האישית באה לידי ביטוי באפשרויות השונות הקיימות בקמפוס להאצה ו/או לתגבור לימודי בהתאם לרצון, הצרכים והיכולות של התלמידים. תכנון הלמידה וההיבחנות מותאמים לקצב הלמידה של התלמידים. הם מתנסים בבחירת מוקדי התפתחות וקביעת קצב הלימוד בהתבסס על ההכרה שיכולת החשיבה והלמידה וקצב ההתפתחות הקוגניטיבית שונים בין אדם לאדם.
מסגרות הלימוד בקמפוס
הקמפוס הינו בית ספר ייחודי צומח ופורץ דרך בו כל מגמות הלימוד הינן מגמות טכנולוגיות, הכוללות התמחות בביצוע פרויקט מעשי טכנולוגי משולב בין המגמות השונות. כל התלמידים בתיכון הקמפוס לומדים לתעודת בגרות מדעית – טכנולוגית – הנדסית.
תלמידי הקמפוס לומדים חמישה ימים בשבוע (ימים א'-ה').
הלמידה בקמפוס היא למידה דיגיטלית, התלמידים לומדים את כל מקצועות הלימוד באמצעות שימוש במחשבים ניידים ו/או בטאבלטים, ספרי הלימוד הם דיגיטליים.
הקמפוס מקיים תהליכי פדגוגיה ייחודיים, השיעורים מבוססי פרויקטים ועבודה שיתופית עם התלמידים, בהנחיית המנטור המוביל.
- לימודי ליבה
במסגרת לימודי הליבה התלמידים לומדים את ארבעת מקצועות הליבה: מתמטיקה; שפה עברית; שפה אנגלית ומדע וטכנולוגיה.
- מנטורים
התלמידים בקמפוס בוחרים כל שנה, את המורה המנטור, מתוך צוות המורים בבית הספר, שילווה אותם לאורך שנת הלימודים. צוות המורים לוקח חלק בתהליך פיתוח מקצועי של דמות המורה והמחנך ה"קלאסי" אל עבר דמות ה"מנטור", כך שכל מורה בקמפוס הוא מנטור עבור התלמידים שלו ומנטור עבור העמיתים שלו בצוות.
- שפות
בנוסף ללימודי השפה העברית והשפה האנגלית, התלמידים בחטיבת הביניים, בוחרים לימודי שפה אחת נוספת: סינית, גרמנית, ערבית או ספרדית.
- קורסי בחירה – "קמפוסים"
התלמידים בוחרים באילו תחומי דעת הם מעוניינים להרחיב את לימודיהם. כל תחום כולל שלושה קורסים, מהם קורס אחד הינו סמינריון חקר, סה"כ 6 שעות שבועיות במהלך השנה.
- ניהול עצמי
לתלמידים בקמפוס קיימות שעות במערכת הלימוד המוקדשות ללימוד עצמי. במסגרת שעות אלו התלמידים עובדים בהתאם לבחירתם על נושאים שונים, ומנהלים את הזמן ואת סדרי העדיפויות באופן עצמאי כחלק מפיתוח המנהיגות האישית שלהם.
- מנטורים צעירים
במסגרת פיתוח המנהיגות האישית, התלמידים עוברים עם המורים המנטורים שלהם תהליך מנטורינג אישי וקבוצתי במסגרת מערכת השעות השבועית, ליישום במגוון תחומים לימודים, אישי, חברתי, משפחה, חוגים ותחביבים. תלמידי הקמפוס, משתתפים ופועלים בקבוצות מנהיגות כמנטורים צעירים ומיישמים זאת עם תלמידי הקמפוס הצעירים, בבית הספר היסודי ובחטיבת הביניים, ובייצוג הקמפוס במסגרות שונות, לרבות ביקורים מהארץ ומחו"ל.
ציונים לשבח בהם זכה הקמפוס
- בשנת 2023 הקמפוס קיבל תו תקן בין-לאומי מטעם יוניצף – בית ספר מכבד זכויות, והפך לבית הספר הראשון בישראל לקבל תקינה מסוג זה.
- בשנת 2023 הקמפוס נבחר להיות חלק ממרכז בתי ספר ניסויים של ה – OECD כבית ספר של "מצפן למידה" של ה-OECD , ומשתתף בפרויקט הבינלאומי Project Infinity.
- בשנת 2022 הקמפוס נבחר על ידי אגף מחקר, פיתוח, ניסויים ויוזמות של משרד החינוך לייצג את ישראל במסגרת פרויקט בינלאומי ייחודי של הOECD- : Future of Education and Skills 2030, בו משתתפים בתי ספר מובילים ממקומות שונים בעולם.
- בשנת 2022 הקמפוס זכה בהכרת ייחודיות ארצית על ידי אגף מחקר, פיתוח, ניסויים ויוזמות של משרד החינוך, כבית ספר ייחודי על אזורי בתחום ייחודיות מדעי וטכנולוגי.