וביקור נציג האו"ם
בקמפוס הבין-תחומי ע"ש ידלין
השבוע, בדיוק 75 שנים אחרי החלטה 181 של האו"ם מיום כ"ט בנובמבר 1947, אותה החלטה חשובה ומשמעותית, ביום כ"ט בנובמבר 2022 – מגיע אלינו לקמפוס לביקור – פרופ' פיליפ ג'אפה, סגן יו"ר הוועדה לזכויות הילד באו"ם.
ביום כ"ט בנובמבר 1947 ניתנה החלטה 181 של האו"ם.
האם אתם יודעים על מה היו צריכים להחליט בהחלטה זו?
על מה היתה ההצבעה באו"ם?
לחצו על הקישור וצפו בצילום וידאו מקורי מיום ההצבעה באו"ם.
תוכלו לראות בסרטון את עיקרי ההצבעה של ההחלטה, תמונות של עצרת האו"ם ההיסטורית, שמות המדינות והצבעתן (כן, לא, נמנעת) יחד עם פס קול שמע מקורי של ההצבעה, וגם תראו את דף ההצבעה המקורי:
ציון התאריך כ"ט בנובמבר הינו תאריך מיוחד – עירוב של תאריך עברי ולועזי – תאריך לועזי בלבוש עברי?!
קצת מוזר, לא?
האם אתם יכולים לחשוב על סיבה לעניין זה?
ביום י"ז בכסלו תש"ח, 29 בנובמבר 1947, אישר האו"ם את תכנית החלוקה של ארץ ישראל, וכך נסללה הדרך להקמת מדינת ישראל.
יום זה ידוע בשם כ"ט בנובמבר, שהוא שם משונה למדיי: אנו רגילים לציין תאריך עברי באותיות (למשל: ה' באייר, י"א באדר) ותאריך לועזי בסְפָרוֹת (למשל: 1 באפריל, 4 ביולי), ואילו כאן משמשות אותיות לציון תאריך לועזי.
ככל הנראה נובע תאריך הכלאיים הזה ממעמדו המיוחד של האירוע, כפי שאפשר ללמוד מאירוע מרכזי אחר שהיה שלושים שנה לפניו.
ביום י"ז בחשוון תרע"ח, 2 בנובמבר 1917, הכריז הלורד בלפור על תמיכתה של בריטניה בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. יום הצהרת בלפור היה תאריך מכונן שנודע בשם ב' בנובמבר.
שני התאריכים – ב' בנובמבר וכ"ט בנובמבר – מציינים מאורעות בעלי חשיבות רבה לעם היהודי ובד בבד קשורים קשר ישיר לאומות העולם.
זו ככל הנראה הסיבה למבנה המיוחד שלהם: מצד אחד, התאריך הוא על פי לוח השנה הכללי ויש בו הבעת כבוד לאומות העולם על חלקן במאורע. מצד שני, השימוש באותיות עבריות נותן לתאריך נופך חגיגי ומלמד על זיקתו ההדוקה לעם היהודי.
הסיבה של קיום דיון בנושא באו"ם
בריטניה פנתה בפברואר 1947 לאו"ם והודיעה שהשיחות שלה עם מנהיגי הערבים והיהודים לא הועילו ולא הובילו להסדר מוסכם על ארץ ישראל, והואיל ואין בסמכותה לתת את השטח למי מהם, הדרך היחידה שנותרה לה היא העברת ההכרעה לאו"ם. האו"ם הקים ועדת חקירה מיוחדת שהגישה את המלצותיה.
בהחלטה 181 קיבל האו"ם ברוב קולות את מרבית המלצות הועדה. בעד אישור התוכנית הצביעו 33 מדינות, 13 מדינות הצביעו נגדה ו-10 מדינות נמנעו מלנקוט עמדה.
החלטת העצרת הכללית של האו"ם לתמוך בהקמת מדינה יהודית התקבלה ביישוב היהודי בשמחה רבה. קרוב לחצות הלילה, כאשר שודרה ברדיו הידיעה כי הושג הרוב הדרוש בעצרת האו"ם, רקדו המונים ברחובות. עם זאת, היה ברור כי הקמת המדינה תיתכן רק לאחר מאבק צבאי ומדיני קשה, שכן מדינות ערב וערביי ארץ ישראל יצאו למלחמת נגד מימוש התוכנית וכינון המדינה היהודית.
מפת החלוקה:
55% מהשטח למדינה יהודית (הגליל המזרחי, עמק יזראל, שפלת החוף), 45% מהשטח למדינה ערבית (הגליל המערבי, האזור ההררי בשומרון ויהודה ושפלת החוף מאשדוד עד גבול מצרים).
והשבוע, בדיוק 75 שנים אחרי אותה החלטה חשובה ומשמעותית של האו"ם, ביום כ"ט בנובמבר 2022 – מגיע אלינו לקמפוס לביקור פרופ' פיליפ ג'אפה, סגן יו"ר הוועדה לזכויות הילד באו"ם. על הביקור נספר לכם בהרחבה בהמשך.